Katalon Studio Nasıl Kullanılır ?

Anılcan Gül
3 min readDec 28, 2020

--

Merhaba, Junior QA olarak ilk yazımda Wingie Enuygun sayesinde tanıştığım Katalon Studio’nun kullanımı hakkında bilgi vermek istiyorum. Wingie Enuygun olarak Test Otomasyonu aracı olarak Katalon Studio kullanıyoruz.

Peki neden Katalon Studio ? Kod bilgisine sahip olmayanlara veya otomasyona ilk adımları atanlara Record ve Manuel Modu ile çok büyük kolaylıklar sağlıyor. Script Modu ile kod bilgisi olan QA’ler istedikleri caseleri zorlanmadan oluşturabiliyor. Cross platform olması ile bir çok ortamda testlerimiz paralel olarak koşabiliyor ve daha bir sürü avantajlı yanıyla Test Otomasyonu çözümü olarak Katalon Studio’yu tercih ediyoruz.

Şimdi yeni başlayanlar için Record ve Manuel modlarının nasıl kullanıldığına bakalım.

Record özelliğini kullanarak Test Case Oluşturma

1-Üst Panelden Record Web’e tıklanır.

Record Web

2-Web Recorder Penceresinde URL kısmına otomasyonun başlatılacağı URL yazılır ve URL’in yanındaki Chrome simgesine tıklanır.

3-Açılan Chrome Tarayıcısında yaptığımız her işlem Web Recorder penceresinde kaydedilmeye başlar.

4- İtem bölümünde tarayıcı üzerinde yaptığımız fonksiyonlar (Click etme veya Text yazdırma gibi) Object bölümünde işlemin yapıldığı objenin (elementin)konumu “XPATH” olarak otomatik isimlendirilir ve saklanır. Daha sonra bu konumun ismini değiştirebilirsiniz.

5-Arama alanına “Antalya” yazılır ve Web Recorder’da input alanında objeye ‘Antalya’ yazısının gönderildiği görüntülenir

6-Tarih Seçimi yapılmasının ardından Arama butonuna tıklanır.

7-Senaryomuzun burada sonlandığını varsayalım, şimdiye kadar yapılan işlemleri Web Recorder penceresinde kayıtlarını tuttuk şimdi ise tutulan kayıtları (İşlemleri ve Objeleri) kaydetmemiz gerekiyor. Save Script’e tıklanır.Açılan Pencerede ilk olarak Objelerimizin kaydedileceği klasör oluşturulur veya seçilir.

7.1 — Objelerimizi kaydettikten sonra Test Case isimlendirilir kaydedilir.

7.2 — Test Case’lere ve Object Repository’e buradan erişilir.

7.3 — İsmi değiştirilmek istenilen objenin üstüne gelinir, sağ click yapılır ve rename’e tıklanarak isimlendirilme yapılabilir. Objeye çift sol click yaptığımızda obje sağ penceremizde açılır. Buradan Objenin depoda tutulma modelini (xpath-css gibi) değiştirebilir veya yolunu update edebilirsiniz.

8- Gerekli düzeltmeler tamamlanınca Case’imiz (New Test Case) açılır ve Run işaretinden çalıştırılır.

Run

Böylece Katalon Studio Record özelliğini kullanarak Test Case oluşturmuş olduk.

Katalon Studio Manuel Mod Kullanarak Case Oluşturma

1-Katalon Studio açılır ve sol panelden Test Cases altında yeni test case oluşturulur.

2.Oluşturulan case’e Add>Web UI Keyword seçeneğinden istenilen fonksiyon eklenir.

2.1 — Aşağıda çıkan seçeneklerden uygun olan fonksiyon seçilir.

2.2- Seçilen fonksiyonun yönlendirileceği object seçilir.

Manuel Mod ile bu şekilde test case’i adım adım oluşturabiliriz. Aradığınız fonksiyonlara bu şekilde ulaşıp gerekli obje seçilerek adım adım otomasyonu oluşturabilirsiniz.

--

--